Az Alapítványról

„Besenyszögért” Alapítvány
 
Székhelye: 5071 Besenyszög, Dózsa György út 4.
 
Alapítvány jellege:  az Alapítvány önálló jogi személy, nyitott, ahhoz hazai és külföldi magán és jogi személyek csatlakozhatnak, amennyiben az Alapítvány céljaival egyetértenek.
 
1995-ben alakult és 1998-ban vált közhasznúvá az Alapítvány, melynek akkor 13 alapítója elhatározta, hogy a következő célokat és a megvalósításhoz szükséges tartalmat hivatott szolgálni:
1. Bezzeg Imre néprajzi gyűjteményének rendezése;
2. Chiovini emlékszoba kialakítása;
3. Monográfia kiadása Besenyszögről;
 
Hosszas hányadtatás után a Nagykörűt is megjárt Bezzeg Imre bácsi-féle gyűjtemény 2004-ben visszakerült Besenyszögre.
2005-től elkezdődött a helyi képviselőtestülettel egyetértésben és támogatásával a gyűjtemény felkarolása.
Viszonylag rendezett körülmények között, bemutatásra alkalmas környezetben, a régi „Csendőrlaktanyában” rendeződött a gyűjtemény sorsa.
Annál is inkább fontos volt ez, mert –az időközben elhunyt Bezzeg Imre- Besenyszög Községnek adományozta a gyűjteményt kulturális hasznosítás céljából.
Többek igyekezetének, munkájának eredménye, hogy 2010. augusztusától állandó működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmény, a Vehiculum-Múzeumház várja a látogatókat és elsősorban a múzeumpedagógiai tevékenységeken keresztül szervezi a muzeológiai, közösségi, közművelődési programokat Besenyszög más intézményeivel karöltve.
Bezzeg Imre, a Besenyszögért Alapítvány alapító tagja sajnos nem érte meg a gyűjteményéből alkotott kiállítások megnyitását.
A Chiovini Emlékszoba 2008 óta nyitva áll a közönség előtt.
Besenyszög monográfiájának kiadása hamarosan meg valósul.
 
A civil szervezetek lehetőségét növelő pályázatokon való résztvétel érdekében az alapítótagok 2008-ban kibővítették az alapítványi célokat.